• 46 wieloośrodkowych i wielokierunkowych badań naukowych u Pacjentów   • 53 ekspertyzy i opinie naukowe   • 5400 pisemnych opinii Pacjentów

   infekcje    nowotwory    afty i paradontoza    RZS    łuszczyca    AZS    alergia    choroba wieńcowa    schizofrenia i depresja

Dla Specjalisty

Systemy obronne Organizmu Człowieka

Główną przyczyną powstawania i rozwoju infekcji, nowotworów, RZS, łuszczycy, alergii, choroby wieńcowej i schizofrenii są poważne niedobory złożonych, długołańcuchowych lipidów (tłuszczy), stanowiących podstawę genetycznej i fizjologicznej budowy i działania Organizmu Człowieka i jego Systemów Obronno-Regeneracyjnych:

Jeżeli chcesz pomóc w ratowaniu zdrowia i życia bliskim Tobie osobom „Wyślij Stronę”.

Prosimy wypełnij ankietę, która pomoże Tobie i nam w walce z chorobami.


TAK NIE



TAK NIE


TAK NIE


TAK NIE


TAK NIE


TAK NIE



Zupełnie nieprawdopodobne    1 2 3 4 5 Bardzo prawdopodobne

Przy chemioterapii niezbędne jest fizjologiczne żywienie. - Nowotwór jak wiadomo jest bardzo poważną chorobą i mamy nadzieję że wdrożona przez lekarza terapia ma na celu poprawę naszego zdrowia. Poważne zachorowania na grypę pandemiczną H1N1 w 2009 r. spowodowane patogennymi kompleksami immunologicznymi. - W badaniu próbowano wyjaśnić dlaczego osoby w średnim wieku najciężej przechodziły infekcję wirusem grypy H1N1 z 2009 roku. Przeprowadzone obserwacje poddają w bardzo poważną wątpliwość sens masowych szczepień przeciwgrypowych. Dieta śródziemnomorska wpływa na spowolnienie procesów starzenia się mózgu człowieka. - Ludzie, którzy spożywają dietę bogatą w ryby, owoce i warzywa (dieta śródziemnomorska), ale ubogą w mięso mogą mieć większą objętość mózgu co przekłada się na lepsze jego funkcjonowanie w obszarze funkcji poznawczych poprzez spowolnienie procesów starzenia się mózgu. Badanie, opublikowano w piśmie Neurologia. Dieta śródziemnomorska, a ryzyko wystąpienia inwazyjnego raka piersi wśród kobiet z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych w randomizowanym badaniu klinicznym PREDIMED Trial. - Rak piersi jest najczęstszym nowotworem u kobiet, a jego częstość występowania wzrosła o ponad 20% na całym świecie od 2008 roku. Żywienie ma istotny wpływ na rozwój niemowlęcia. - Pediatrzy i rodzice powinni śledzić rozwój niemowląt. Dlaczego to takie ważne? O tym z dr. Peterem Willatts’em z Katedry Psychologii Uniwersytetu w Dundee (Szkocja), rozmawia prof. dr hab. Piotr Socha. Suplementacja witaminy D2 powoduje obniżenie stężenia witaminy D3 we krwi! - Norwescy badacze odkryli ten zaskakujący fakt. Zaobserwowali oni, że u pacjentów otrzymujących 2000 j.m. witaminy D2 (forma pochodzenia roślinnego) dziennie stężenie aktywnej formy witaminy D (tj. witaminy D3) we krwi spadło o ponad 50% w ciągu ośmiu tygodni! Niedobór witaminy A może być niezwykle groźny! - Cukrzyca 2 typu nazywana również cukrzycą insulinoniezależną lub cukrzycą wieku dorosłego jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się wysokim stężeniem glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i jej względnym niedoborem. Suplementacja nnkt EPA i DHA Omega-3 razem z witaminami C i E skuteczna w zapobieganiu pooperacyjnego migotania przedsionków. - Migotanie przedsionków jest poważnym i nabierającym dużego znaczenia epidemiologicznego zaburzeniem rytmu serca, które odpowiedzialne jest za znaczną śmiertelność w populacji. Wpływ marezyny 1 (MaR1) pochodnej DHA omega-3 na wygaszanie stanu zapalnego we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. - Marezyny, pochodne kwasu dokozaheksaenowego (DHA) omega-3, stanowią nowy element rodziny endogennych mediatorów przeciwzapalnych i prowygaszających ostry stan zapalny („proresolving lipid mediators”; Deng i wsp., 2014). Protektyna DX – cząsteczka, która walczy z cukrzycą. - Wyniki ostatnich badań opublikowanych w „Nature Medicine” dowodzą istotnej roli protektyny DX (PDX) w zmniejszaniu insulinooporności, a tym samym w rozwoju cukrzycy typu 2 (White i wsp., 2014). Przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe właściwości protektyny D1 - pochodnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. - Otyłość i wiążący się z nią przewlekły stan zapalny odgrywają istotną rolę w patogenezie insulinooporności, prowadząc do rozwoju cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych oraz nadciśnienia (White i Marette, 2008; Hotamisligil, 2006). Niedobory witaminy D3 nawet o 56% zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z poruszaniem się w starszym wieku. - Niedobór witaminy D3 w organizmie może powodować ograniczenia fizyczne w chodzeniu po schodach jak i w ubieraniu się, podaje nowe badanie holenderskie. Kwasy tłuszczowe grupy omega-3 morskiego pochodzenia ponad 2-krotnie zmniejszają ryzyko złamania szyjki kości udowej. - Najnowsze badanie wykazało, że wyższy poziom kwasów tłuszczowych grupy omega-3 w organizmie w porównaniu do kwasów tłuszczowych grupy omega-6 zapewnia mnniejsze ryzyko złamań kości udowej w okresie postmenopauzalnym. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA omega-3 zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi o 14 %. - Wyniki najnowszej metaanalizy pokazują, że dieta bogata w te substancje chroni skutecznie przed rozwojem nowotworu piersi. Protektyna D1 wytwarzana przez organizm z kwasu tłuszczowego DHA omega-3 zabija wirusy grypy. - Najnowsze badanie wykazało, że substancja ta jest skuteczniejsza w eliminowaniu zakażeń wirusem grypy niż wszystkie znane do tej pory leki przewiwirusowe. Palisz papierosy, koniecznie suplementuj dietę kwasami tłuszczowymi EPA i DHA omega-3 - Suplementacja diety 2 g EPA + DHA omega-3 przywraca upośledzone przez dym tytoniowy funkcje naczyń krwionośnych. 300 mg koenzymu Q10 obniża o 50% chorobowość i śmiertelność w przewlekłej niewydolności serca. Wyniki z badań Q-SYMBIO. - Dysfunkcja bioenergetyczna i przede wszystkim niedobór energii mięśnia sercowego może być dominantą niewydolności mięśnia sercowego. Dlatego w ostatnich badaniach opisanych w European Journal of Heart Failure skierowano uwagę na wsparcie metabolizmu... 200mg koenzymu Q10 i 200mikrogram selenu o 53% obniżyło śmiertelność z przyczyn kardiologicznych u 126 osób. Wyniki z badania KISEL. - Regularne przyjmowanie odpowiednich ilości tych dwóch ważnych dla zdrowia substancji pozwala obniżyć ryzyko śmierci z przyczyn kardiologicznych o 53%. Masz nowotwór, nie powinieneś pić mleka codziennie! - Jak podają najnowsze badania zamieszczone w światowej marki czasopiśmie Journal of the National Cancer Institute osoby chore na nowotwór (a w szczególności kobiety z nowotworem piersi), które spożywają minimum 1 raz dziennie produkty wysokotłuszczowe tj. śmietana, mleko pełnotłuste, lody, sery, jogurty, desery jajeczne, sos.. Witamina D3 reguluje aktywność ponad 1000 naszych genów budując od podstaw zdrowie organizmu. - Witamina D3 dostarczana codziennie w odpowiedniej ilości w korzystny sposób reguluje aktywność naszych genów zaangażowanych m.in. w funkcjonowanie układu odpornościowego czy tez działanie mechanizmów przeciwzapalnych. Naturalne składniki diety prawidłowo budują i poprawiają działanie organizmu. - Najnowsze badania wykazały, że suplementacja diety odpowiednią ilością ważnych dla funkcjonowania organizmu składników jest w stanie poprawiać funkcjonowanie układu krążenia i zmniejszać tym samym ryzyko rowoju miażdzycy. Właściwa dieta jest podstawą i niezastąpionym elementem profilaktyki zdrowotnej. - Jakość diety wpływa na zdrowie organizmu. Potwierdzenie tej tezy, po raz kolejny, przynoszą wyniki dwóch dużych badań klinicznych, które zostały opublikowane kilka dni temu w prestiżowym czasopiśmie Circulation. Jak właściwe dbać o odporność aby skutecznie walczyć z infekcjami. - Sezon zimowy w pełni. Zima to szczególny okres, w którym odporność naszych organizmów wystawiana jest na próbę. Okres jesienno-zimowy zmusza nasz organizm do wzmożonej pracy. Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu? - Jedynym skutecznym sposobem jest dostarczanie naszemu układowi odpornościowemu właściwych ilości substancji niezbędnych do jego prawidłowej pracy - skwalenu i alkilogliceroli a te znajdziemy tylko w oleju z wątroby rekina tasmańskiego. Zimą wzmocnij odporność przyjmując 2000IU witaminy D3. - Badania wskazują, że nawet 70 % Europejczyków (głównie państw Europy północnej i środkowo- wschodniej) cierpi na znaczne niedobory witaminy D3. Jedyną szansą uzupełnienia tych niedoborów jest przyjmowanie suplementów diety dostarczających odpowiednie ilości tej witaminy. Kwas tłuszczowy DHA grupy omega-3 może chronić zdrowe komórki nerwowe i niszczyć komórki nowotworowe. - Jak stwierdzili badacze kwas dokozaheksaenowy (DHA) z grupy omega-3, buduje, chroni i wzmacnia komórki nerwowe a jednocześnie włącza procesy prowadzące do obumierania komórek nowotworowych. Naukowcy alarmują! Potrzebujemy minimum 2000IU witaminy D3! - Naukowcy wyliczyli, że aby uzupełnić niedobory witaminy D3, które bardzo powszechnie występują u prawie każdej osoby należy przyjmować codzienne co najmniej 2000 IU witaminy D3. Wysoki poziom witaminy D3 w surowicy zmniejsza ryzyko chorób kardiologicznych o 81% a chorób nowotworowych o 61%. - Poznaj właściwości jednej z najważniejszych witamin organizmu - WITAMINY D3. Zapoznaj się z badaniami prezentującymi ogromny potencjał zdrowotny organizmu, która ujawnia się pod wpływem dostarczania właściwych ilości tej substancji budulcowej. 1g EPA i DHA omega-3 poprawia o 8% zdolność rozkurczową naczyń krwionośnych u chorych po zawale serca. - Naukowcy z Śląskiego Uniwersytetu Medycznego udowodnili, że dzięki codziennemu przyjmowaniu min 1 grama kwasów omega-3, naczynia krwionośne pacjentów po zawale mają znacznie poprawione zdolności rozkurczania się. 3.8g kw. tł. EPA i DHA Omega-3 i 600mg ekstraktu z czerwonego ryżu obniżają cholesterol (TC) o 32% i trójglicerydy (TG) o 30%. - Najnowsze badanie kliniczne udowadnia, że naturalna terapia obniżająca cholesterol i trójglicerydy polegająca na przyjmowaniu 3,8 grama EPA+ DHA omega-3 i 600 mg ekstraktu z czerwonego ryżu jest skuteczniejsza niż terapia lekowa z zastosowaniem statyn. Kwasy tłuszczowe grupy omega-3 mogą chronić układ krążenia przed zakrzepami i zatorami. - Jak podają najnowsze badania światowe niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) EPA i DHA grupy omega-3 chronią nasz organizm przed chorobą zatorowo-zakrzepową, czyli zapobiegają blokowaniu przepływu krwi w naczyniach, stanom zapalnym, miażdżycy. EPA i DHA omega-3 i koenzym Q10 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania prostaty - zmniejszają poziom antygenu PSA. - Kwasy tłuszczowe EPA + DHA omega-3 oraz koenzym Q10 przyjmowane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie prostaty zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju zmian nowotworowych. Chcesz mieć piękną i zdrową skórę - zwiększ produkcję kolagenu - suplementuj dietę skwalenem. - Dzięki suplementacji diety skwalenem - lipidem obecnym w oleju z wątroby rekina tasmańskiego, podnosi się poziom kolagenu w skórze o 130%, zwiększa się jej odporność na promienie UV a także zmniejsza się ilość uszkodzeń DNA. Witamina D3 istotny składnik organizmu zmniejszający ryzyko chorób kardiologicznych nawet o 81%. - Utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D3 w organizmie jest niezwykle ważne dla zmniejszenia ryzyka poważnych schorzeń kardiologicznych. Likopen, luteina i zeaksantyna 3-krotnie zwiększają przyswajanie żelaza. - Spożywanie naturalnych przeciwutleniaczy takich jak likopen, luteina i zeaksantyna, zwiększa prawie 3 krotnie ilość żelaza przyswajanego z naszego codziennego pożywienia. Kwasy tłuszczowe omega-3 o 30% zmniejszają ryzyko arytmii. - Zwiększając zawartość tych cennych tłuszczy w naszym organizmie zmniejszamy nawet o 30 % ryzyko wystąpienia arytmii serca. 2000 IU witaminy D3 o 61% zwiększa szanse na dłuższe życie. - Zapewniając organizmowi należytą podaż witaminy D3 ( min 1000-2000IU dziennie) można wydłużyć życie u chorych z chorobami układu krążenia nawet o 61%. Dieta Śródziemnomorsko-Azjatycka - naukowo udowodniona droga do zdrowego, szczęśliwego i długiego życia. - Ponad 50-letnie badania pokazują, że dieta oraz styl życia śródziemnomorski i azjatycki są podstawą dobrego zdrowia i samopoczucia mieszkańców tych regionów świata. 2g kwasów EPA i DHA omega-3 codziennie chronią mózg przed starzeniem. - Zgodnie z najnowszymi badaniami, regularne spożywanie właściwych ilości kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3 ( 2 gramy dziennie) wpływa na zmniejszenie tempa starzenia się mózgu i jego sprawniejsze funkcjonowanie w późniejszym wieku. 12 mg astaksantyny codziennie chroni mózg i poprawia jego funkcje. - Astaksantyna ? naturalny przeciwutleniacz, regularnie stosowana w ilości 12 mg dziennie poprawia prace mózgu w wielu obszarach: szybkość reakcji (+18%), podzielność uwagi (+17%), funkcjonowanie pamięci krótkotrwałej (+15%) oraz długotrwałej (+10%). Z kwasu tłuszczowego EPA omega-3 organizm produkuje przeciwnowotworową prostaglandynę. - Wyniki jednego z najnowszych badań opublikowanych w bardzo prestiżowym czasopiśmie medycznym "Blood" pokazują, że komórki organizmu produkują z kwasu EPA omega-3 substancję o nazwie delta-12- prostaglandyna J3. Substancja ta jest niezwykle cenna, gdyż ma zdolność do niszczenia komórek nowotworowych. Wzrost poziomu witaminy D3 w organizmie do min.45ng/ml, może zredukować śmiertelność o 17% oraz o 2 lata wydłużyć życie! - Wyniki opracowania naukowców z San Francisco pokazują, że jeśli udało by się poprzez suplementację diety witaminą D3 podnieść jej poziom w naszych organizmach z obecnego: 22 ng/ml do satysfakcjonującego 45 ng/ml to spowodowało by to redukcję całkowitej śmiertelności.. 1,2g kw. tł. EPA i DHA omega-3 dziennie o 78% poprawia sprawność stawów. - Badania kliniczne udowodniły, że stosowanie połączenia odpowiedniej dziennej dawki kwasów tłuszczowych omega-3 (1,2 grama) z ekstraktem z werbeny cytrynowej obniża aż o 78 % intensywność dolegliwości stawowych. 3,4g kwasów EPA i DHA omega-3 obniża poziom trójglicerydów (TG) o 27%. - Kwasy tłuszczowe omega-3 działają bardzo korzystnie na nasz organizm, szczególnie serce i układ krążenia, ale tylko wtedy gdy są przyjmowane we właściwej skutecznie działającej ilości. 3g kwasów omega-3 hamuje rozwój insulinooporności tkanek, jednocześnie obniżając poziom trójglicerydów o 37%. - Regularne stosowanie kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3 w odpowiedniej dawce ( 3 gramy dziennie) niezwykle korzystnie reguluje profil lipidowy ( TG -37 %, Cholesterol całkowity -8% , Cholestwerol HDL +13%) - oraz zmniejsza zjawisko insulinooporności, które może.. 2.4g EPA i DHA omega-3 zwiększa o 60% skuteczność chemioterapii u osób z nowotworem płuc. - Przyjmowanie kwasów omega-3 w ilości 2,4 grama dziennie przez osoby rakiem płuc poddawane chemioterapii znacząco poprawia skuteczność działania leków przeciwnowotworowych. Odsetek pacjentów z tym nowotworem, którzy reagują na lek wynosi normalnie około 25 % natomiast.. Dlaczego w trakcie terapii statynami powinniśmy spożywać minimum 100mg koenzymu Q10 ? - Statyny blokują syntezę naszego naturalnego koenzymu Q10, dlatego aby uniknąć poważnych konsekwencji niedoboru tez ważnej dla organizmu substancji, należy w trakcie terapii statynami stosować suplementację diety koenzymem Q10 w dawce co najmniej 100 mg. 2.4g kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 codziennie zwiększa skuteczność działania aspiryny i klopidogrelu. - Aspiryna (kwas acetylosalicylowy) i klopidogrel to składniki wielu powszechnie stosowanych leków przeciwzakrzepowych. Niestety nawet u 30-40% osób może występować zjawisko oporności na te leki, przez co ich przyjmowanie w standardowej dawce jest.. Już 1.8g kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 reguluje ekspresję 1040 genów przeciwzapalnych w naszym organizmie. - Najnowsze wyniki badań naukowych pokazują, że działanie kwasów omega-3 w naszym organizmie przede wszystkim opiera się na oddziaływaniu na nasze geny. 2g EPA i DHA omega-3 dziennie regeneruje system nerwowy i zapobiega przed jego zniszczeniem. - Najnowsze odkrycie naukowców pokazuje, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe EPA + DHA omega-3 może umożliwiać regenerację nerwów u osób po incydentach neurologicznych. Podczas ciąży należy przyjmować 4000IU witaminy D3 dziennie. - Najnowsze zalecenia naukowców z Uniwersytetu w Charlston , pokazują że skuteczna dawka witaminy D3 przyjmowana podczas ciąży powinna wynosić nie jak do tej pory zalecano 400 IU ale nawet 4000 IU dziennie. Przyjmowanie 1.5g kwasów EPA i DHA omega-3 podczas ciąży minimalizuje o 32% ryzyko przyszłej otyłości dziecka. - Naukowcy z Harvardu udowodnili, że jeśli kobieta przyjmuje podczas ciąży odpowiednie ilosci kwasów omega-3 to ryzyko rozwoju otyłości u jej dziecka jest ponad 30% mniejsze niż u rówieśników, których matki nie suplementowały diety tymi kwasami. 100mg koenzymu Q10 zwiększa o 75% wydzielanie śliny u osób cierpiących na syndrom suchości w ustach. - Przyjmowanie naturalnego koenzymu Q10 w dawce 100 mg dziennie pomaga znacząco w walce z syndromem ?suchości w ustach? zwiększając o ponad 75 % intensywność procesu produkcji i wydzielania śliny. 1.5g EPA i DHA omega-3 zmniejsza o 23% ryzyko powstania kamieni nerkowych. - W przeprowadzonym w 2010 roku badaniu naukowcy udowodnili, że wprowadzanie do swojej diety kwasów EPA+DHA omega-3 ( min 1,5 grama dziennie) powoduje spadek stężenia szczawianu wapnia w moczu co znacząco zmniejsza ryzyko wytwarzania kamieni w nerkach. Klienci nagrodzili BioMarine® godłem Złotego Lauru Konsumenta. - "Złoty Laur Konsumenta" to naszym zdaniem test o największym znaczeniu społecznym, bowiem jest to nagroda przyznana... 2000IU witaminy D3 chroni układ moczowy przed inwazją chorobotwórczych drobnoustrojów. - Najnowsze Badanie Szwedzkich naukowców udowadnia, że regularne przyjmowanie przez kobiety 2000 IU witaminy D3 dziennie wywołuje w układzie moczowym wzmożoną produkcję naturalnych białek przeciwbakteryjnych, tym samym chroniąc go przed 30mg likopenu codziennie spowalnia proces osteoporozy kości o 15%. - Wyniki badań naukowców z uniwersytetu w Toronto wskazują, że dzięki codziennej suplementacji diety likopenem w ilości 30 mg możliwe jest spowolnienie intensywności procesu demineralizacji kości nawet o 15 %. 40mg astaksantyny codziennie o 45% łagodzi objawy choroby refluksowej. - Astaksantyna ? jeden z najsilniejszych znanych człowiekowi antyoksydantów, przyjmowana regularnie w dawce 40 mg, działa przyczynowo i obniża aż o 45 % objawy dolegliwości związanych z refluksem żołądkowo-przełykowym. 3.3g kwasów omega-3 o 60% zwiększa proces tworzenia białek budujących nasze mięśnie. - Jak wykazały badania suplementacja diety kwasami tłuszczowymi EPA + DHA omega-3 w ilości 3,3 grama dziennie wpływa korzystnie na proces odbudowy białek mięśniowych, przyczyniając się istotnie do poprawy zdrowia i jakości życia szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku, mających problemy z poruszaniem. 2,4g kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 poprawia zdrowie psychiczne. - Korzystne działanie kwasów omega-3 w zakresie wspomagania pracy układu nerwowego jest już tak powszechnie uznawane za skuteczne, że armia USA postanowiła przetestować ten rodzaj terapii wśród swoich żołnierzy. 16mg likopenu zwiększa o 56% odporność skóry przed niekorzystnym działaniem promieni UV. - Przyjmując codziennie dawkę likopenu - naturalnego przeciwutleniacza ? budujemy w naszej skórze filtr przeciwsłoneczny chroniący nas przez niekorzystnym wpływem promieniowania UV. 0,75g kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 skutecznie poprawia parametry w zespole suchego oka (o 20% wzrasta objętość widzialnych łez, o 40% wzrasta prędkość ich produkcji). - Wyniki najnowszych badań pokazują, że nawet 70% pacjentów z zespołem suchego oka jest w stanie odczuć znaczącą poprawę kondycji oczu dzięki regularnemu przyjmowaniu odpowiedniej dawki kwasów. 800mg DHA omega-3 zwiększa o 60% wbudowywanie się 12mg luteiny w plamkę żółtą oka przez co skutecznie wzmacnia ochronę oczu. - Badanie kliniczne przeprowadzone przez naukowców z Bostonu udowadnia, że najlepszym sposobem dbania o ochronę wzroku jest jednoczesne przyjmowanie luteiny i kwasów omega-3. 12 - 18mg astaksantyny codziennie obniża trójglicerydy o 25%, podnosi HDL o 15%, podnosi adiponektynę o 20%. - Astaksantyna ? naturalny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów, zażywana regularnie pozwala obniżyć poziom trójglicerydów o 25 % i podnieść poziom dobrego cholesterolu o 15 %. 3-21g kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 nie powoduje krwotoków w terapii chorób układu krążenia, w połączeniu z aspiryną i kropidogrelem. - Wyniki badań klinicznych potwierdzają, że stosowania nawet dużych dawek kwasów EPA + DHA omega-3 przy jednoczesnym stosowaniu leków przeciwzakrzepowych takich jak aspiryna i klopidogrel jest całkowicie bezpieczne i nie niesie ze sobą ryzyka.. Już 1g EPA i DHA omega-3 zmniejsza śmiertelność z powodu zawału serca o 50% i o 81% z powodu nagłego zatrzymania akcji serca. - Wykonana przez naukowców analiza wyników wielu badań klinicznych prowadzonych z zastosowaniem kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3 wykazała, że regularne przyjmowanie tych substancji w dawce min 1 gram dziennie, może obniżyć śmiertelność. EPA omega-3 reguluje poziom cukru w organizmie. - Naukowcy odkryli, że dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3 nasz organizm mam możliwość produkowania wisfatyny - substancji obniżającej poziom cukru we krwi. 4g kwasów omega-3 działają jako przeciwutleniacze - zwiększają o 20% proces usuwania wolnych rodników przyczynę większości chorób! - Francuscy naukowcy udowodnili w badaniach, że codzienne spożywanie 4 gramów kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3 zmniejsza w organizmie nasilenie niekorzystnych procesów utleniania o około 20%. Dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 może zmniejszać o 74% ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i okrężnicy - Badacze stwierdzili, że istnieje związek pomiędzy zwiększonym spożyciem kwasu DHA omega-3 w diecie i jego zawartości w błonach komórkowych erytrocytów a zmniejszeniem o 74% ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego. Dieta śródziemnomorska i oleje rybie ratują życie w walce z chorobami nowotworowymi. - Naukowcy opisują przypadek 78 letniego człowieka ze złośliwym nowotworem płuc u którego regularne przyjmowanie 15 g kwasów tłuszczowych EPA + DHA dziennie przez 3 lata, spowodowało całkowity zanik guzów w obydwu płucach. International Union of Nutritional Sciences (IUNS) - Czterdziestu ekspertów w dziedzinie dietetyki, odżywiania i zdrowia z 25 krajów, którzy spotkali się w lutym 2009 w Barcelonie stwierdziło, że należy ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, które są przyczyną otyłości i chorób układu krążenia.