• 46 wieloośrodkowych i wielokierunkowych badań naukowych u Pacjentów   • 53 ekspertyzy i opinie naukowe   • 5400 pisemnych opinii Pacjentów

   infekcje    nowotwory    afty i paradontoza    RZS    łuszczyca    AZS    alergia    choroba wieńcowa    schizofrenia i depresja

Dla Specjalisty

Średnia roczna zachorowalność na nowotwory według danych 5-letnich (2016-2020) wynosi 167 898.

Średnia roczna liczba zgonów z powodu chorób nowotworowych wyniosła ponad 100 000 osób.

Średnią roczną skuteczność leczenia na tej podstawie można szacować na 40%.

W 2020 roku na nowotwory zachorowało 147 877 osób, zmarło 99 870 osób.

źródło: Krajowy Rejestr Nowotworów 2020 r., Maciejczyk A, Góźdź S, Walewski J. Krajowa Sieć Onkologiczna w zakresie nowotworów litych. Biuletyn PTO NOWOTWORY 2020; 5: 305–315, GUS, Zgony według przyczyn i województw – raport 2020r.

1
2
3

Interwencja żywieniowa prowadzona była w Wojewódzkim Wielospecjalistycznym Centrum Onkologii i Traumatologii im. M. Kopernika w Łodzi przez Zespół doświadczonych, dyplomowanych magistrów Dietetyki Klinicznej, pracujących codziennie z Pacjentami onkologicznymi.

Pacjenci z zaawansowanym rakiem płuca (stadium III a i III b, oraz IV) przez 12 miesięcy codziennie intensywnie odżywiali swój organizm szeroką kompozycją wyższych tłuszczów budulcowych w postaci 3 rodzajów olejów rybich - BioMarine®Medical - żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (żspm):

  • pierwszych 6 miesięcy 50 ml dziennie
  • przez kolejne 6 miesięcy 20 ml dziennie
4

To właśnie te efekty ratujące zdrowie i życie Pacjentów były powodem wystawienia pierwszej i jedynej w Polsce i w Europie,
Oficjalnej Rekomendacji Żywieniowej Dietetyków Klinicznych w Chorobach Nowotworowych.

5

Przedstawiamy historię przykładowej Pacjentki należącej do grupy, której do terapii medycznej
dołączono interwencję żywieniową BioMarine®Medical (żspm) - w ilości 50 ml dziennie.

Diagnoza

Wyniki badań

Opinia Dietetyka

Dzienniczek zdrowia

6

Efekty tych interwencji żywieniowych potwierdzają wszyscy Pacjenci walczący z chorobami nowotworowymi, przyjmujący BioMarine®Medical (żspm) i oleje rybie wchodzące w jego skład (BioMarine® (żspm) + BioCardine®Omega-3 (żspm) + Tran OLAVA® (żspm)).

Zapewniamy, że każda z zamieszczonych tutaj Opinii Pacjentów jest autentyczna, a ich oryginały przechowywane są w archiwum naszej firmy.

Historia Pacjenta chorego na drobnokomórkowego raka płuca.

Jestem chory na raka płuc drobnokomórkowego w trakcie 5 serii chemii. Podczas całego cyklu brałem preparat BioMarine® w płynie. Badania wykazują że nowotwór w znacznej części się cofnął. Mam cały czas dobre wyniki krwi, apetyt i ogólnie poza kilkoma dniami po chemii czuję się dobrze."

Historia mojej choroby

Wiesław, lat: 65 (2020-07-14)
Rak niedrobnokomórkowy płuc. W 2018r chemio- i radioterapia. Stabilizacja choroby. Wyniki badań krwi w normie, zwiększenie sił witalnych, brak kataru i przeziębień.BioMarine®Medical stosuję od 09/2019 po 35ml/dobę. Będę stosował nadal ze względu na zwiększenie odporności i poprawę ogólnego stanu zdrowia przez cały rok. Dawkowanie BioMarine®Medical: 35ml/dobę. Okres stosowania: 11 miesięcy

Anna, lat: 68 (2019-06-12)
BioMarine®Medical stosuję jako wsparcie dla mojego organizmu w czasie chemioterapii. Uważam, że zapewnia mi szybką regenerację przed kolejnymi dawkami chemii. Znacznie łagodzi ból i dyskomfort w jamie ustnej. Zamierzam stosować go w czasie całej terapii. Dawkowanie BioMarine®Medical: 40ml/dobę. Okres stosowania: 5 m-cy.

Zbigniew, lat: 66 (2018-11-29)
Stosuję ze względu na guza mózgu (nerwiak). Zauważyłem po tygodniu stosowania, że zostało zahamowane krwawienie dziąseł, z czym nie mogłem sobie dać rady.pomimo przestrzegania wskazań dentystów. Po 36 tygodniach zrobiłem przerwę w kuracji i krwawienia powróciły. Zamierzam powrócić do regularnego stosowania BioMarine®Medical. Dawkowanie BioMarine®Medical: 30 ml/dobę. Okres stosowania: 36 tygodni.

Wiesława, lat: 60 (2017-11-27)
W czerwcu tego roku zdiagnozowano u mnie raka piersi. Już 2 dni po diagnozie zaczęłam brać BioMarine®Medical 25-35ml/dzień. Jestem po operacji, w trakcie chemioterapii. Teraz biorę od 30 do 35ml. Miałam problemy reumatyczne i przewlekłe zapalenie żołądka. Po upływie czasu jak biorę BioMarine®Medical - bóle te ustąpiły. Cieszę się, bo przy bardzo obniżonej odporności przy chemioterapii nie dopadła mnie infekcja (przeziębienie, grypa). To dzięki BioMarine®Medical, który stosuję i nadal będę stosować. Dawkowanie BioMarine®Medical: 30-35 ml./ dobę. Okres stosowania: 6 m-cy

7

Jak wykazało to badanie oraz blisko 50 innych przeprowadzonych przez nas w czasie 24 lat pracy naukowo-badawczej, nie ma alternatywy dla uruchomienia nadrzędnych genetycznie i fizjologicznie procesów tłuszczozależnych, wytwarzanych z BioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids 4 rodzaje olejów rybich o biologicznym składzie (żspm) przez Organizm Człowieka i jego Systemy Obronno-Regeneracyjne, ponieważ prowadzą do ich tak korzystnego wielokierunkowego działania, którego nie można uzyskać w żaden inny sposób:

BioMarine Medical odporność w grypie i infekcjach wirusowych, żywienie w radioterapii i chemioterapii
8

WNIOSKI

  • Wyniki badań wykazały jednoznacznie:
    1. Skuteczność zapobiegania i leczenia chorób musi się opierać na jednoczesnym stosowaniu terapii i odżywiania zgodnego z genetycznym i fizjologicznym zapotrzebowaniem Organizmu Człowieka i jego Systemów Obronno-Regeneracyjnych.
    2. Dla żywności specjalnego przeznaczenia medycznego BioMarine®Medical nie ma alternatywy, ponieważ:
      • zawiera unikalny skład wyższych tłuszczów budulcowych, genetycznie i fizjologicznie niezbędnych do uruchomienia nadrzędnych procesów tłuszczozależnych: immunologicznych, krwiotwórczych, przeciwzapalnych neurologicznych.
      • Jakość i skuteczność procesów wytwarzanych przez organizm człowieka, a zwłaszcza przez jego systemy obronno-regeneracyjne, są zależne od kompozycji tłuszczów zawartych w BioMarine®Medical (obecnie BioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids 4 rodzaje olejów rybich o biologicznym składzie (żspm))
      • został zastosowany w 44 wieloośrodkowych badaniach naukowych u Pacjentów leczonych z powodu infekcji bakteryjnych i wirusowych, nowotworów, paradontozy, RZS, łuszczycy i AZS, miażdżycy, zawału serca, schizofrenii i depresji
      • skuteczne dawkowanie dla każdego Pacjenta, zostało oparte na wynikach w/w badań u Pacjentów.
9
10

Firma Marinex International od ponad 25 lat prowadzi badania naukowe nad odżywieniem zgodnym z genetycznym i fizjologicznym zapotrzebowaniem Organizmu Człowieka. Każde z naszych badań jednoznacznie dowiodło, że dostarczanie Organizmowi tłuszczów zgodnych z jego genetyczno-fizjologicznym zapotrzebowaniem jest warunkiem koniecznym do uruchomienia podstawowych procesów obronnych (immunologicznych, przeciwzapalnych, krwiotwórczych) i regeneracyjnych.

Dobrym sygnałem jest to, że coraz częściej słyszymy opinie ekspertów o niepodważalnej roli odżywiania w walce z chorobą, zwłaszcza nowotworową. Podkreśla się również, że obecny stan tego działu ochrony zdrowia jest na zatrważająco niskim poziomie i konieczne są gruntowne zmiany. Odżywianie pacjenta onkologicznego jest szczególnie istotne, ponieważ walczy on nie tylko z samą chorobą, ale również z bardzo agresywnym, toksycznym leczeniem.

Przytaczamy dziś wypowiedzi:

  • dr n. med. Aleksandry Kapały, specjalistki w dziedzinie onkologii klinicznej, chorób wewnętrznych oraz żywienia klinicznego, kierownika Kliniki Żywienia Klinicznego w Narodowym Instytucie Onkologii w Warszawie,
  • dr hab. n. med. Przemysława Matrasa, Prezesa Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego,
  • dr. n. med. Sławomira Michalaka z Katedry i Kliniki Neurologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu,
  • prof. Krzysztofa Giannopoulosa, kierownika Zakładu Hematoonkologii Doświadczalnej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie,
  • dr. n. med. Marcina Ekierta z Katedry Onkologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
  • prof. Jacka Jassema, kierownika Katedry i Kliniki Onkologii i Radioterapii w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Autora ponad 700 prac naukowych, a także kilku patentów.

Często spotykamy się z pytaniem, czy każdy Pacjent chorujący na nowotwór powinien otrzymać wsparcie żywieniowe. Jak to wygląda w praktyce?

„Warto przypomnieć, że zgodnie z obowiązującymi wytycznymi dotyczącymi prowadzenia terapii przeciwnowotworowej, każdy Pacjent, u którego rozpoznaje się nowotwór i wdraża leczenie onkologiczne, powinien zostać skonsultowany przez specjalistę żywienia klinicznego1(dr n. med. A. Kapała).

Dlaczego odżywienie Organizmu ma szczególne znaczenie zwłaszcza dla Pacjentów onkologicznych?

„Trzeba (...) pamiętać, że każdy rodzaj nowotworu przebiega z niedożywieniem. Pierwszym objawem choroby nowotworowej, niespecyficznym, jest niezamierzona utrata masy ciała. I to jest również pierwszy objaw niedożywienia2(dr hab. n. med. P. Matras).

Jak szeroka jest skala tego zjawiska?

„Około 30 procent Pacjentów przyjmowanych do szpitala, już jest niedożywionych. Ale bardziej zatrważające jest to, że połowa Pacjentów przyjmowanych do szpitala, nabywa lub pogłębia niedożywienie w warunkach szpitalnych2(dr hab. n. med. P. Matras).

Ponad 30 proc. chorych ma wskazania do interwencji żywieniowej, a otrzymało ją z tej puli Pacjentów zaledwie 20 proc. A jakie żywienie otrzymała reszta chorych? Dietę doustną o niejasnym składzie i przeznaczeniu1(dr n. med. A. Kapała).

11

Eksperci mówią jasno – żywienie jest równorzędnym elementem opieki nad chorym, obok chemio- czy radioterapii. W praktyce jednak, o ile prowadzi się badania naukowe nad wciąż nowymi lekami, dowodów naukowych odnośnie do żywności brak. Z czego wynika?

„Prowadzenie badań w zakresie żywienia jest zadaniem trudnym. Możemy to porównać z sytuacją, w której kazano by udowodnić badaczom, że spadochron jest potrzebny skoczkowi skaczącemu z pokładu samolotu. To fakt i nikt w tym zakresie nie prowadzi badań, w których stawia dwóch skoczków na pokładzie samolotu, jednego wyposaża w spadochron, a drugiego nie i każe im skakać. Przecież wszyscy dokładnie wiemy, jaki byłby finał tego badania. Podobnie jest z żywieniem1(dr n. med. A. Kapała).

Mimo to, istniejące dowody są niepodważalne. Żywienie Pacjentów onkologicznych, prowadzone równolegle z leczeniem, jest niezbędne.

„Dziś mamy już bardzo silne dowody, które wskazują, że żywienie kliniczne wpływa na losy chorego i nie tylko poprawia jakość jego życia, ale realnie wpływa na jego długość, o czym należy wciąż przypominać klinicystom1(dr n. med. A. Kapała).

Dlaczego zatem, mimo rekomendacji i zaleceń, w praktyce nie wdraża się interwencji żywieniowej?

„Lekarze dysponują skalami, które pozwalają im na dokonanie (...) oceny, niestety, zbyt rzadko jeszcze po nie sięgają. Obserwujemy także, że nawet jeśli taka ocena zostanie przeprowadzona, to robione to jest tylko w celu właściwego uzupełnienia dokumentacji medycznej. Lekarze, po dokonaniu oceny, najczęściej nie wyciągają wniosków i nie podejmują interwencji przynoszącej korzyści chorym1(dr n. med. A. Kapała).

Z jakimi działaniami niepożądanymi chemioterapii musi się liczyć Pacjent?

Wszystkie metody systemowego leczenia nowotworów wiążą się z ryzykiem działań niepożądanych. Osoby starsze stanowią grupę ryzyka wystąpienia powikłań, które mogą znacząco wpływać na przebieg leczenia, jego skuteczność oraz jakość życia, a także nasilać istniejące dolegliwości oraz choroby towarzyszące3(dr. n. med. M. Ekiert).

Powikłania ze strony ośrodkowego układu nerwowego obejmują: zespół polekowego uszkodzenia mózgu, tylną odwróconą encefalopatię, łagodną lub ciężką martwiczą encefalopatię. Natomiast powikłania ze strony obwodowego układu nerwowego to najczęściej: polineuropatia czuciowa oraz mieszana polineuropatia czuciowo-ruchowa4(dr. n. med. S. Michalak).

„Najczęściej powikłania neurologiczne powodują takie chemioterapeutyki, jak: cisplatyna, arabinozyd cytozyny, ifosfamid, metotreksat, taksany i alkaloidy barwinka4(dr. n. med. S. Michalak).

Powikłania w postaci mielotoksyczności towarzyszą chemioterapii. Te bardziej nasilone dotyczą do 30 procent chorych5(prof. K. Giannopoulos).

„W niedawnym badaniu obejmującym chore na raka piersi, czyli największą populację chorych onkologicznych, wykazano, że ryzyko pojawienia się [wtórnej] ostrej białaczki szpikowej zwiększa się 2,5 krotnie5(prof. K. Giannopoulos).

Prof. Jacek Jassem podkreślił, że "jako stary onkolog" dokładnie wiedział, co będzie się z nim działo następnego dnia po zastosowaniu terapii, za miesiąc, za pół roku. Spodziewał się, jaki będzie efekt leczenia, jakie będą objawy niepożądane. Mimo tej wiedzy wszystko, co przeżył, było dla niego zupełnie nowym doświadczeniem. - Co innego wiedzieć, jakie są objawy chemioterapii, a co innego je przeżyć - ocenił.6

12

Wnioski:

  • Eksperci jasno wskazują, że interwencja żywieniowa, prowadzona równolegle z leczeniem znacząco zwiększa szanse powodzenia terapii.
  • Odżywianie organizmu człowieka nie jest i nie powinno być podmiotem działań lekarzy, którzy w tej kwestii nie mają dostatecznej wiedzy ani przeszkolenia.
  • System ochrony zdrowia nie zapewnia kompleksowej opieki pacjentowi w trakcie leczenia chorób przewlekłych, która powinna również obejmować konsultacje i opiekę żywieniową.
  • A zatem, walcząc o zdrowie swoje lub swoich bliskich w kwestii odżywiania Organizmu zgodnego z jego genetyczno-fizjologicznym zapotrzebowaniem opieraj swoją wiedzę na wynikach badań naukowych.
  • Zaufaj doświadczeniu naszych Ekspertów. Firma Marinex w ciągu 25 lat pracy naukowo-badawczej przeprowadziła ponad 50 badań naukowych u Pacjentów, przyjmujących produkowane przez nas oleje rybie, we współpracy z renomowanymi ośrodkami badawczymi i medycznymi w Polsce, USA i Danii. To nadaje nam naukowy obowiązek do wypowiadania się w roli ekspertów odnośnie żywienia niezbędnymi genetycznie i fizjologicznie tłuszczami Pacjentów przewlekle chorych.
13
14
15

Na podstawie wyników badań naukowych u Pacjentów z najcięższymi chorobami przewlekłymi,

BioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids - 4 rodzaje olejów rybich
kompozycję wyższych tłuszczów budulcowych o biologicznym składzie
żywność specjalnego przeznaczenia medycznego

rekomendują:

16
17

W walce z każdą chorobą pomoc ekspertów żywienia jest zawsze niezbędna.

Eksperci Działu Nauki, Badań i Rozwoju MARINEX International to wysokiej klasy specjaliści o wieloletnim doświadczeniu w Genetycznym i Fizjologicznym Żywieniu Pacjentów w Chorobach Przewlekłych.

18

BioMarine Medical odporność w grypie i infekcjach wirusowych, żywienie w radioterapii i chemioterapii

Kierownik działu R&D, fizjolog,
dr n. biol. Joanna Zielińska-Tomaszewska

BioMarine Medical odporność w grypie i infekcjach wirusowych, żywienie w radioterapii i chemioterapii

Specjalista działu R&D, biotechnolog medyczny
dr n. med. Tomasz Radzik

BioMarine Medical odporność w grypie i infekcjach wirusowych, żywienie w radioterapii i chemioterapii

Pracownik działu R&D, biotechnolog medyczny
mgr Marta Sobolczyk-Prawda

BioMarine Medical odporność w grypie i infekcjach wirusowych, żywienie w radioterapii i chemioterapii

Pracownik działu R&D, biotechnolog mikrobiologiczny
mgr Anna Borkowska

BioMarine Medical odporność w grypie i infekcjach wirusowych, żywienie w radioterapii i chemioterapii

Kierownik produkcji, dietetyk, fizjolog
mgr Konrad Tomaszewski

Zapraszamy na konsultacje od pon. do pt. w godz. 08:00-13:00.

602 785 558, 789 108 088, 42 680 03 33

wejdź na czat »

19

Jeżeli chcesz pomóc w ratowaniu zdrowia i życia bliskim Tobie osobom „Wyślij Stronę”.

Prosimy wypełnij ankietę, która pomoże Tobie i nam w walce z chorobami nowotworowymi.


TAK NIE


TAK NIE


TAK NIE


TAK NIE


TAK NIE


TAK NIE



Zupełnie nieprawdopodobne    1 2 3 4 5 Bardzo prawdopodobne


Podając adres e-mail, wyrażasz zgodę na przesyłanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na podany adres e-mail zgodnie z ustawą - Ustawa z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczenie usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 123 ze zm.).